Ny dansk platform skal hjælpe industriens indkøbere

Hvem kan producere denne komponent, hvor hurtigt kan de levere og til hvilken pris? De tre spørgsmål kan være en stor udfordring at få svar på for indkøbere i den danske fremstillingsindustri.

Tags:
Artikel

Udgivet 5.12.2022

Læsetid: 3 minutter.

Se den originale artikel på www.scm.dk her

Indkøbere i den danske fremstillingsindustri ønsker i stigende grad at bruge danske leverandører. Derfor skaber den nye platform Supplybase et stærkt overblik over Danmarks underleverandørerne indenfor metal- og plastbearbejdning.

Udfordringerne i forsyningskæderne og lange leveringstider har markant øget interessen for at hjemtage produktion til Danmark, ifølge Danish Advanced Manufacturing Research Center. Producenterne leder i stigende grad efter gode lokale komponentleverandører. Alene i Danmark findes der faktisk over 2000 produktionsvirksomheder indenfor metal- og plastbearbejdning.

Supplybase er en platform, der kan give overblik over danske producenter og digitaliserer tilbudsindhentning fra flere producenter, så man hurtigere får afsøgt markedet og et stærkt beslutningsgrundlag.

Den nye platform er den letteste måde at få afklaret om der er potentiale i et samarbejde med producenter udenfor ens eget netværk, forklarer CEO i Supplybase, Sebastian Schlicker. Han har selv arbejdet med udvikling og indkøb i robotindustrien, og det inspirerede ham til at stifte virksomheden.

Teamet bag Supplybase har base i Odense i lokaler hos Visti Unlimited, drevet af robotinvestoren Thomas Visti, der tidligere stod i spidsen for MiR og Universal Robots.

Mange underleverandører er bagud med digitalisering af selve handelsprocessen. Her giver det så god mening, at de kan fokusere på det deres kernekompetencer inden for bearbejdning ved at tilmelde sig Supplybase i stedet for hver især at skulle bruge en masse krudt på at sætte sig ind i digital markedsføring som søgemaskineoptimering og CMS-systemer. Jeg kan komme i tanke om mange producenter, også i robotindustrien, der kan have gavn og glæde af platformen Supplybase, siger Thomas Visti, CEO i Visti Unlimited.

Gør hjemtagning af produktion enklere

I Danmarks nationale robotklynge hilser man også Supplybase velkommen:

Der er ikke nogen tvivl om, at danske produktionsvirksomheder og robotvirksomheder oplever udfordringerne i forsyningskæden og at det har skabt en øget interesse for at hjemtage produktion til Danmark. Men at finde en god lokale komponentleverandør er komplekst og ikke altid nemt. Derfor er der behov hos producenter og underleverandører at finde nye måder at finde hinanden og her er Supplybase et godt eksempel, siger Mikkel Christoffersen, CEO, Odense Robotics.

Rent praktisk fungerer Supplybase sådan, at man kan uploade en tegning, en skærefil eller en 3D-fil på platformen for det emne, der skal produceres. Dernæst kan man filtrere producenterne efter kompetencer og enten selv vælge tre producenter, som man ønsker giver tilbud på opgaven eller man kan lave en åben anmodning for at lade interesserede producenter se og byde på opgaven.

Da vi stadig er i gang med at opbygge netværket koster det hverken noget for leverandører eller indkøbere at oprette en profil på Supplybase og bruge funktionerne. På sigt har vi intentioner om at forretningsmodellen skal være baseret på en abonnementsmodel til de producenter der ønsker ekstra eksponering og adgang til kundehenvendelser. Mange indkøbere trækker på deres netværk, når de skal finde underleverandører, og bruger ellers dem de plejer. Der er derfor mange virkelig dygtige produktionsvirksomheder, som aldrig får chancen for at byde sig til, og det er på trods af, at de måske er billigere, har kortere leveringstid eller bedre kvalitet, forklarer CEO i Supplybase, Sebastian Schlicker.

Kunsten at undgå komponentmangel

Sebastian Schlicker møder stor interesse for Supplybase hos både indkøbere og producenter. Det skyldes at platformen udover at forbinde indkøbere og producenter også har udviklet et kontrolpanel der optimerer kommunikation, fildeling og ordreoverblik og sørger for automatiske opfølgninger på ordrer. Funktioner der tilsyneladende rammer et stort behov, hvis man spørger Sabine Hansen, der har erfaring som indkøber i forskellige teknologi- og robotvirksomheder:

Et af de største problemer som indkøber er forsinkelser. Man skal konstant sørge for at følge op, uden at det bør være nødvendigt, og det gør det ikke nemmere, at alt foregår over mail. En hyppig årsag til forsinkelser er manglende opfølgning og miskommunikation med leverandøren, det tvinger virksomheder til at lave hasteordrer som ikke er ideelle for hverken kunde eller leverandør.

Også i udviklingsafdelinger er der et potentiale for platformen. Det skyldes, at ingeniører nu kan få adgang til at indhente tilbud på deres prototyper uden at involvere indkøberen der stadig kan bevare overblikket.

Når udviklere har adgang til Supplybase, kan de hurtigt og nemt kunne bestille emner hjem til en nul-serie eller prototype. Samtidig bevarer jeg, som indkøber, det fulde overblik – og vil ikke længere afhængig af, at der er en udvikler, som husker at sætte mig som CC på en mail, siger Sabine Hansen.

Få tilbud på din ordre

På Supplybase kan du indhente tilbud på CNC-fræsning, laserskæring, 3D print, svejsning og meget mere - fra et netværk af danske produktionsvirksomheder.